VERTAISTUKIHENKILÖITA

Monilla eri toimijoilla ja järjestöillä on nimettyjä vertaistukihenkilöitä.

Heihin voi ottaa suoraan yhteyttä mieltä askarruttavissa kysymyksissä .Tiedon, tuen ja neuvonnan antaminen on monien yhdistysten perustoimintaa, joten yhteyttä kannattaa ottaa myös suoraan eri yhdistyksiin ja niiden toimijoihin,  vaikka yhdistyksellä ei olisikaan nimettyjä vertaistukihenkilöitä.


ESIMERKKEJÄ YHDISTYSTEN VERTAISTUKIHENKILÖISTÄ POHJOIS-KARJALASSA

Autismi- ja Asbergerliitto

Vertaistuki


Itä-Suomen Lihastautiliitto ry
Lihastautiliitolla on eri puolilla Suomea, myös Pohjois-Karjalassa, nimettyjä ALS-vertaistukihenkilöitä

ALS-vertaistukihenkilöt


Joensuun Reumayhdistys ry
Yhdistyksessä on viisi Suomen Reumaliiton kouluttamaa vertaistukihenkilöä, jotka toimivat kotoaan omasta puhelimestaan puhelintukea antaen. Kun tarvitset vertaistukea (esim. sairaus juuri todettu, uusi tilanne tai leikkaus), soita rohkeasti. Vertaistukihenkilöt sairastavat itsekin jotain reumasairautta ja toiminta perustuu vertaiskokemukseen.

Reumayhdistyksen vertaisryhmät


Pohjois-Karjalan Neuroyhdistys ry
Pohjois-Karjalan Neuroyhdistyksen vertaistukihenkilöt ovat puhelinsoiton päässä. He ovat valmiita auttamaan ja tukemaan vastasairastuneita ja heidän omaisiaan. Myös pitempään sairastaneet voivat soittaa vertaistukihenkilöille tarpeen tullen. Vertaistukihenkilöt ovat valmiita kuuntelemaan ja keskustelemaan mieltäsi askarruttavista asioista. Soittosi ei sido sinua mihinkään. Voit soittaa myös nimettömänä. Vertaistukihenkilöt ovat sitoutuneet vaitiolovelvollisuuteen.

Neuroyhdistyksen vertaistukihenkilöt


Pohjois-Karjalan Keliakiayhdistys ry
Voit ottaa yhteyttä keliakiayhdistyksen vertaistukihenkilöön kaikenlaisissa keliakiaan liittyvissä asioissa. Vertaistukihenkilöt eri paikkakunnilla ovat koulutettuja vapaaehtoisia keliaakikkoja. He tuntevat keliakian sairautena ja tietävät neuvoa ruokavalioasioissa sekä leivontaan liittyvissä nikseissä. Heiltä saat myös tietoa gluteenittomien tuotteiden saatavuudesta omalla paikkakunnalasi. Ota rohkeasti yhteyttä!

P-K:n Keliakiayhdistyksen vertaistukihenkilöt


Pohjois-Karjalan Syöpäyhdistys ry
Pohjois-Karjalan Syöpäyhdistyksen kouluttamat tukihenkilöt voivat olla avuksi uudessa elämäntilanteessa kuunnellen ja tunteita jakaen. Toiminnassa on sekä vertaistukihenkilöitä että saattotukihenkilöitä. Vertaistukihenkilöt ovat vapaaehtoisia, koulutettuja henkilöitä, joilla on yleensä omakohtainen kokemus syöpäsairaudesta tai heidän läheisellään on ollut syöpä. Vertaistukihenkilöt vierailevat pyynnöstä syöpään sairastuneen potilaan ja /tai hänen läheistensä luona sairaalassa tai tuettavan kotona. Keskustelu voi tapahtua myös puhelimitse tai sähköpostin välityksellä. Saattotukihenkilöt ovat kanssakulkijoita, jotka tarjoavat saattohoidossa olevalle ja hänen läheisilleen kiireetöntä läsnäoloa ja tukea kotona sekä sairaalan vuodeosastoilla

Syöpäyhdistyksen tukihenkilöt


Pohjois-Karjalan sydänpiiri ja sydänyhdistykset
Oletko juuri sairastanut sydäninfarktin?
– Pelottaako ohitusleikkaus?
– Arveluttaako arkielämä sydänsairauden kanssa?
Keskustelusta saman kokeneen henkilön kanssa voisi olla apua. Sydäntukihenkilö on tällainen keskustelukumppani. Hän on sydänjärjestön kouluttama, itse sydänsairauden kokenut henkilö. Hän on valmis vapaaehtoisesti jakamaan kokemuksiaan sekä neuvomaan sairauteesi liittyvissä arkipäivän kysymyksissä. Tukihenkilö löytyy puhelinsoiton päästä.

Sydäntukihenkilöt Pohjois-Karjalassa


 Muokattu viimeksi: 01.06.2022