Pohjois-Karjalan syöpäyhdistyksen vertaistukiryhmät

01.01.2020 - 31.12.2020 / Vertaisryhmä / Pohjois-Karjalan Syöpäyhdistys ry

Toimintaa järjestetään

Pohjois-Karjalan Syöpäyhdistys järjestää vertaistukiryhmiä, vertaistapaamisia sekä välittää tukihenkilöitä syöpään sairastuneille ja heidän läheisilleen.

Vertaistukihenkilöt ovat vapaaehtoisia, koulutettuja henkilöitä, joilla on joko omakohtainen kokemus syöpäsairaudesta tai heidän läheisellään on ollut syöpä. Nämä vapaaehtoiset haluavat auttaa muita omien kokemustensa ja tietojensa pohjalta. Vertaistukihenkilöt vierailevat pyynnöstä syöpään sairastuneen potilaan ja/tai hänen läheisensä luona sairaalassa tai kotona. Keskustelu voi tapahtua myös puhelimitse. Aina ei ole mahdollista saada tukihenkilöä, joka on sairastanut juuri saman sairauden tuen tarvitsijan kanssa. Yleensä kuitenkin sairastuminen syöpään on kokemuksena hyvin samanlainen, sairastipa mitä syöpää hyvänsä. Tukihenkilöitä sitoo vaitiolovelvollisuus. Tukihenkilövälitys tapahtuu Pohjois-Karjalan Syöpäyhdistyksen kautta.

 

Yhdistyksessä toimivat vertaistukiryhmät ja vertaistapaamiset:

Avanneleikattujen ryhmä

Ryhmä on tarkoitettu kaikille avanneleikatuille. Ryhmä on avoin ryhmä ja mukaan saa tulla silloin, kun itselle parhaiten sopii. Kokoontumisissa on tarkoituksena antaa tietoja avanteen hoitoon liittyvissä asioissa ja antaa mahdollisuus vertaistukeen sekä keskusteluun toisten avanneleikattujen kanssa.

Hiljattain syöpään sairastuneiden ryhmä

Ryhmä on tarkoitettu alle kaksi vuotta sitten syöpään sairastuneille, mutta mukaan voi tulla myöhemminkin siinä vaiheessa, kun se itselle luontevalta tuntuu. Ryhmä on avoin ryhmä ja sen tarkoituksena on tukea syöpään sairastunutta selviämään muuttuneessa elämäntilanteessa ja antaa tietoa syövän vaikutuksista elämän eri osa-alueilla.

Pitkäaikaista tai uusiutunutta syöpäsairautta sairastavien ryhmä

Ryhmä on tarkoitettu kaikille pitkäaikaista tai uusiutunutta syöpää sairastaville. Ryhmän tarkoituksena on tarjota mahdollisuus keskusteluun ja ajatustenvaihtoon muiden samankaltaisessa elämäntilanteessa olevien kanssa sekä tuoda iloa ja virkistystä arkeen. Halutessaan sairastunut voi ottaa läheisen mukaan ryhmään.

Vertaistapaamiset

Rinnakkain – syöpään sairastuneille naisille

Olennainen – Gynekologista syöpää sairastaville naisille

Kasvokkain – syöpään sairastuneille miehille

Vertaistapaamiset on tarkoitettu syöpään sairastuneille. Tapaamisissa on mahdollisuus kahvikupillisen ääressä keskustella toisten samankaltaisessa elämäntilanteessa olevien kanssa esim. sairauteen ja hoitoihin liittyvistä asioista, arjen haasteista ja iloista sekä kuulla toisten kokemuksista. Vertaisten tapaaminen auttaa huomaamaan, ettei ole sairautensa kanssa yksin. Tapaamisia ei ohjaa ammattihenkilö, vaan ne pidetään vertaisten kesken, mukana on yhdistyksen koulutettu vapaaehtoinen vertaistukiryhmän ohjaaja.

 

Maakunnan alueella toimii paikallisosastoja, jotka järjestävät myös vertaistukiryhmiä koulutettujen vapaaehtoisten vertaistukiryhmäohjaajien ohjaamana.

Yhdistys tiedottaa tapahtumistaan keväisin ja syksyisin:

 

 

Toiminta-alue

Alue
Pohjois-Karjala

Kunta
Joensuu

Teemat

sairastaminen

Avainsanat

vertaistuki, vertaisryhmät, syöpä

Kohderyhmä

potilaat

Ikäryhmä

kaikenikäiset