Aivoliiton Pohjois-Karjalan AVH-yhdistys ry

Yhdistys tarjoaa tietoa, toimintaa, virkistystä ja uusia tuttavuuksia. Aluekerhot ovat tärkein vertaistuen muoto ja niihin ovat tervetulleita aivoverenkiertohäiriön sairastaneet ja heidän läheisensä. Kerhoissa kuunnellaan osallistujien toiveita toiminnan suunnittelusta.

Aivoverenkiertohäiriö (AVH) syntyy aivoinfarktista tai aivoverisuonen repeämän aiheuttamasta aivoverenvuodosta. AVH aiheuttaa aivojen toimintahäiriön, jonka seurauksena ilmenee esim. motorisia tai kielellisiä vaikeuksia. Aivojen toimintahäiriöitä voivat aiheuttaa myös aivovamma, aivokasvain tai aivotulehdus.

Aivoverisuonitukos eli aivoinfarkti on sairaus, jossa äkillisesti tukkeutuneen valtimon alueella aivokudos jää ilman verenkiertoa ja happea. Tämän seurauksena paikallinen osa aivokudoksesta menee pysyvään kuolioon. Usein tukkeuma johtuu verihyytymästä ahtautuneessa valtimossa, mutta voi aiheutua myös esimerkiksi sydämestä tai kaulavaltimosta tulleesta hyytymästä.

Aivoverenvuodossa valtimosuoni repeää, jolloin veri vuotaa joko aivoaineeseen (ICH) tai lukinkalvon alaiseen tilaan (SAV). SAV:n aiheuttaa useimmiten aivojen pinnalla olevan valtimon synnynnäisen pullistuman (aneurysman) repeäminen. Vuotanut veri imeytyy vähitellen pois aivoista, mutta verenvuoto aiheuttaa kuitenkin kudosvauriota.

TIA (transient ischemic attack) on ohimenevä aivoverenkiertohäiriö. Sen oireet muistuttavat aivoinfarktia, mutta menevät nopeasti ohi. Oireet kestävät tyypillisimmin 2 – 15 minuuttia (yleensä alle tunnin). TIA:n sairastaneista vähintään joka kolmas saa myöhemmin aivoinfarktin.

Aivot säätelevät ihmisen toimintaa. Siksi aivoverenkiertohäiriön aiheuttama kudosvaurio vaikuttaa monin tavoin sairastuneen fyysiseen, psyykkiseen ja sosiaaliseen toimintakykyyn. Seuraukset ovat aina yksilölliset ja ne riippuvat vaurioalueen sijainnista ja laajuudesta. Aivoverenkiertohäiriö voi tuottaa pysyviä tai ohimeneviä kehon halvausoireita, tuntopuutoksia, häiriöitä kielellisissä toiminnoissa sekä muussa henkisessä suoriutumisessa.

Aivoverenkiertohäiriöihin sairastuneita on Suomessa v. 2009 arvioitu olleen noin 82 000. Aivoinfarktin saa vuosittain noin 14 600 suomalaista ja aivoverenvuodon noin 4 000 suomalaista. Noin 2 500 henkilöllä aivoinfarkti uusiutuu vuoden sisällä. Ohimenevän aivoverenkiertohäiriön (TIA) saa noin 4 000 henkilöä.

Yhteensä vuosittain 25 000 suomalaista sairastaa aivoverenkiertohäiriön eli joka päivä 68 henkilöä.Aivoverenkiertohäiriöihin menehtyy vuosittain Suomessa noin 4 500 henkilöä. AVH on kolmanneksi yleisin kuolinsyy.

AVH-potilaista joka toiselle jää pysyvä haitta, puolelle heistä vaikea-asteinen. Joka neljäs toipuu täysin oireettomaksi, yli puolet omatoimiseksi ja joka seitsemäs tarvitsee laitoshoitoa.

AVH Kevät-ohjelma Jäsenkirje 1/2021 (pdf):

Hallitus ja yhteystiedot | Sisältö

Yhteystiedot:

Eevi Väistö
Puheenjohtaja
Vaaranpääntie 6
82140 Kiihtelysvaara
Puh. 050 367 5249
e-mail: eevi.vaisto@gmail.com


Toimiala

Yhdistys, Sairaus- ja potilasyhdistykset, Vammaisyhdistykset

Teemat

sairastaminen, vammaisuus ja invaliditeetti, hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen

Asiasanat

vertaistuki, aluekerhot, aivoverenkiertohäiriöt, pohjois-karjalan avh-yhdistys

Kohderyhmä

potilaat, läheiset ja omaiset

Ikäryhmä

kaikenikäiset

Yhteystiedot

Kotikunta: Joensuu
Sähköposti:
eevi.vaisto@gmail.com
Puhelin: 050-367 5249

Lisätietoa verkossa

Pohjois-Karjalan AVH-yhdistys ry

Toiminta-alue

Alue
Pohjois-Karjala

Kunta
Joensuu, Juuka, Kitee, Kontiolahti, Liperi, Outokumpu, Polvijärvi, Heinävesi

Kaupunginosa / Kylä
Joensuu