Tiina Rajakallio: Otteita ja katkelmia -taidenäyttely. Taidekeskus Ahjo

22.06.2022 klo 10:00 - 10.07.2022 klo 16:00 / Muu / Joensuun Taiteilijaseura ry

Tiina Rajakallio – Otteita ja katkelmia
Taidekeskus Ahjo, Hiili-tila
22.6.-10.7.2022
Kirkkokatu 23, 80100 Joensuu

Projektini lähtökohtana oli löytää oma tyylini ja tapani käyttää intarsiatekniikkaa koruissa, yhdistää sitä muihin tekniikoihin ja nähdä miten työni sijoittuvat osaksi sen pitkää traditiota.

Intarsialla tarkoitetaan perinteisesti huonekaluissa ja huonetilojen koristelussa käytettyä viilukoristelua, jossa on erilaisia muotoja ja puulajeja sovitettu yhteen muodostamaan mosaiikkimainen kuva.

Euroopassa tekniikka nousi kukoistukseensa renessanssin ajan Italiassa, jossa se palveli sekä maallisen, että kirkollisen vallan tarkoituksia aikansa muoti-ilmiönä.

Syksyllä 2019, juuri ennen koronapandemiaa, pääsin viettämään kolmen kuukauden residenssijakson Suomen Rooman instituutti Villa Lantessa tämän tutkimuksen parissa.

Alussa teosten kuvakielessä paistoi ehkä paremmin viehtymykseni Italiaan ja matkalla olon lumo, mutta vähitellen yksin työhuoneella jatkoa puurtaessa ”Ikuisen kaupungin” kuvat alkoivat muuttumaan ajattomiksi ja paikattomiksi hahmotelmiksi elämästä yleensä; ihmisyyden eri puolista, elonkierrosta ja pohdinnoista siitä, millaisen jäljen me jätämme ympäristöömme.

Työprosessi muodostui normaalista poikkeavaksi. Yleensä minulle on tärkeää koruteoksen orgaaninen vartalolle asettuminen. Nyt en niinkään ajatellut teoksen käyttäjää tai valmista lopputuotetta, vaan tärkeintä minulle oli prosessi, joka virtasi eteenpäin muodostamieni kuvien kautta. Työt ovat kuvalevyjä, joita voi kantaa mukanaan halutessaan ylleen pukien.

Pääosa niistä on riipuksia tai rintakoruja. Riipuksissa on takana yksinkertaiset hopearenkaat, joista teoksen voi nauhan avulla ripustaa kaulaan, rintakoruissa on pelkistetty neulamekanismi tai pinssitaustat vaatteeseen kiinnittämistä varten. Työt on viimeistelty lopulliseen muotoonsa 2021-2022. Taiteen keskustoimikunta on tukenut työtäni tämän matkan varrella.

Olen 2008 Tukholman Konstfackin metallilinjalta valmistunut (M.F.A.) korutaiteilija-muotoilija. Kiviesine- ja korumuotoilun artenomiksi valmistuin Lappeenrannassa Etelä-Karjalan ammattikorkeakoulun taideteollisuuden yksikössä 2005. Olen aktiivinen ammattialani yhdistyksissä ja projekteissa ja toimin Kaakkois-Suomen taidekäsityöläiset Täky ry:n puheenjohtajana.

Aiemmin olen työskennellyt osa-aikaisena korutaiteen tuntiopettajana. Nykyään työstän päätoimisesti korutaidetta ja piensarjakoruja työhuoneellani Lappeenrannassa sekä esittelen töitäni näyttelyissä kansainvälisesti. Töitäni löytyy kansainvälisistä yksityiskokoelmista sekä CODA Apeldoorn museosta Hollannista, Valtion taideteostoimikunnan kokoelmasta ja Korutaideyhdistyksen kokoelmasta.

Lisätietoja: tiina.rajakallio@wordpress.com

Taidekeskus Ahjo
Kirkkokatu 23, 80100 Joensuu
Aukioloajat: ti, to-su 10-16, ke 10-19, ma suljettu (Suljettu juhannuksena la – su)
Näyttelyyn on vapaa pääsy

Osoitteet

  • Taidekeskus Ahjo

    Kirkkokatu 23, Joensuu, Suomi

Toiminta-alue

Alue
Pohjois-Karjala

Kunta
Joensuu

Kaupunginosa / Kylä
Joensuu, Joensuu (keskusta)

Taidekeskus Ahjo

Kirkkokatu 23, Joensuu, Suomi

Teemat

kulttuuri ja taide

Asiasanat

näyttelyt, kulttuuri, kuvataide, taidenäyttely, ahjo

Kohderyhmä

kaikille

Ikäryhmä

kaikenikäiset

Hinta

Tapahtuma on maksuton

Tilan esteettömyys

  • Tilaan pääsee pyörätuolilla
  • Tilaan pääsee rollaattorilla
  • Tilassa on inva-wc