Pirita Lautala: In-Between -taidenäyttely. Taidekeskus Ahjo

22.06.2022 klo 10:00 - 09.07.2022 klo 16:00 / Muu / Joensuun Taiteilijaseura ry

Pirita Lautala: In-Between

Taidekeskus Ahjo, Hehku-sali
22.6. – 9.7.2022
Kirkkokatu 23, 80100 Joensuu

IN-BETWEEN: between two clear or accepted stages or states, and therefore difficult to describe or know exactly (Cambridge Dictionary)

Tauko. Välitila. Risteys. Prosessi.

Pirita Lautalan näyttely In-Between on tasapainottelua väliaikaisuuden ja pysyvyyden välillä, olemisen ja olemattomuuden rajalla. Lautala on viime vuosina tutkinut työskentelyssään ajallisuutta ja elinkaarta sekä yleisesti että erityisesti taideteoksen osalta, ja käyttänyt teostensa materiaalina mm. aiempien teostensa tuhkaa.

Myös uuden In-Between -kokonaisuuden teosten tuhka on lähtöisin poltetuista teoksista. Uusissa teoksissa toistuu tuhkattujen teosten kuvasto hienovaraisen viitteellisenä, kuin aavistuksena tai muistona teoksesta, joka joskus oli.

Tuhkan ja väliaikaisuuden lisäksi teosten yhteinen nimittäjä on varjo: tuhkakuvioiden muodostama varjokuva on oleellinen osa teosta.

Monokromaattisuudessaan niukkaeleinen, jopa minimalistinen teoskokonaisuus saa ennalta määrittelemättömän muotonsa vasta tilaan rakentuessaan, ja muodostaa tilallisen kokonaisuuden, joka houkuttelee hiljaiseen kokemiseen.

Kuvataiteilija Pirita Lautala hyödyntää teoksissaan käsityöläistaustansa tuomaa materiaaliteknistä osaamista: maalaukset voivat täydentyä esimerkiksi virkkuuelementeillä tai olla osa tilallista teoskokonaisuutta.

Teosten materiaalina voi olla nahka tai tuhka siinä missä akryyliväri tai keramiikkakin. Lautalan teokset kertovat viitteellisin ja pelkistetyin elein tarinaa. Niiden teemana on usein kaipuu johonkin tavoittamattomaan – poissaolo, luopuminen ja muistot sekä muistista nousevat kuvat.

Lautala on valmistunut artenomiksi Kankaanpään Opistosta vuonna 2002 ja kuvataiteilijaksi Lahden taideinstituutista vuonna 2011. Kuvataiteilijan YAMK-tutkinnon hän on suorittanut LAB- ammattikorkeakoulussa vuonna 2021.

Kuvataiteilijana Lautala on toiminut vuodesta 2004 lähtien. Lautala työskentelee omalla työhuoneella Mikkelissä, tekee aktiivisesti yhteistyötä muiden visuaalisen alan ammattilaisten kanssa mm. eri näyttelytyöryhmissä ja toimii taiteellisen työn lisäksi kuvataiteen opetus-, ohjaus- ja asiantuntijatehtävissä.

https://kuvataiteilijamatrikkeli.fi/taiteilija/lautala-pirita-elisabet

FB: Kuvataiteilija Pirita Lautala

Taidekeskus Ahjo
Kirkkokatu 23, 80100 Joensuu
Aukioloajat: ti, to-su 10-16, ke 10-19, ma suljettu (Suljettu juhannuksena la – su)
Näyttelyyn on vapaa pääsy

Osoitteet

  • Taidekeskus Ahjo

    Kirkkokatu 23, Joensuu, Suomi

Toiminta-alue

Alue
Pohjois-Karjala

Kunta
Joensuu

Kaupunginosa / Kylä
Joensuu, Joensuu (keskusta)

Taidekeskus Ahjo

Kirkkokatu 23, Joensuu, Suomi

Teemat

kulttuuri ja taide

Asiasanat

taidenäyttely, ahjo, kulttuuri, näyttelyt

Kohderyhmä

kaikille

Ikäryhmä

kaikenikäiset

Hinta

Tapahtuma on maksuton

Tilan esteettömyys

  • Tilaan pääsee pyörätuolilla
  • Tilaan pääsee rollaattorilla
  • Tilassa on inva-wc