Kesälahden digipitäjä-hanke

01.05.2001 - 31.03.2019 / Kesalahti-Seura ry

Kesälahden digipitäjä -hanke tallentaa historiaa ja nykypäivää

Kesälahti-Seuralla on meneillään Kesälahden digipitäjä -hanke, jossa digitoidaan ja tallennetaan kesälahtelaista historiaa ja nykyhetkeä seuran ylläpitämään arkistoon. Aineistoa myös julkaistaan www.kesalahti.net -sivustolla ja järjestettävissä tupailloissa ja muissa tilaisuuksissa. Julkaistavaan materiaaliin pyydetään asianomaisilta tarvittavat luvat.

Ei pelkästään mennyttä maailmaa

Hankkeessa otetaan digitoitavaksi Kesälahteen liittyvää aineistoa valokuvina, video- ja ääninauhoina sekä kaitafilmeinä. Alkuperäinen aineisto palautetaan digitoinnin jälkeen omistajalle ja mukaan annetaan myös siitä tehdyt digitaaliset tallenteet. Kaikki digitoitu materiaali säilytetään Kesälahti-Seuran kotiseutuarkistossa.

Hankkeessa kannustetaan myös tekemään nykyhetkeä kuvaavia videoita. Yhteistyössä kaupungin nuorisotoimen kanssa tullaan nuoria innostamaan omien lyhyiden kuvakoosteiden ja videoiden tekemisessä omasta elämästä ja Kesälahdesta. Nämä videot voidaan tehdä esim. kamerakännyköillä.

Leader-rahoitus

Hankkeeseen on saatu Keski-Karjalan Jetinan myöntämää Leader-rahoitusta Toimintaa tuville -teemahankkeesta. Avustus käytetään pääasiallisesti digitoinnin suorittavan henkilön osa-aikaiseksi palkkaamiseen.

Ei maksa mitään

Nyt on siis mahdollisuus pelastaa ilmaiseksi vanhat valokuvat tai itsekuvatut VHS-videot ja kaitafilmit tuleville sukupolville. Kuvien, äänikasettien ja VHS-videoiden digitoinnit tehdään Kesälahti-Seuran laitteistoilla ja kaitafilmien digitointi Kiteen kirjastoon hankitulla filmiskannerilla. Myös kirjoituksia ja valmiiksi digitaalisessa muodossa olevia kuvia ja videoita otetaan arkistoitavaksi.

Aineistoa karttuu

Tähän mennessä on digitoitu mm. valokuvia 1930-luvulta, magnetofoninauhoja 1960-luvulta sekä Reijo Ahokkaan 1986 kuvaama kaitafilmielokuva, joka esitettiin 15.9. Savutuvassa Huttujuhlassa. Aiemmin Kesälahti-Seura on digitoinut tuhansia Arvo Ahokkaan negatiiveja Museoviraston avustuksen turvin.

Hanke jatkuu maaliskuun loppuun 2019, johon asti Kesälahti-Seura ottaa vastaan aineistoa Kyllikin talossa (Norotie 3, Kesälahti) perjantaisin klo 12-16 ja lauantaisin 12-14 tai sopimuksen mukaan.

Lisätietoa antaa Pentti Ojajärvi 050-4055927 tai kesalahtiseura@gmail.com.

Postiosoite

Ratsumestarintie 11, Kesälahti

Kyllikin pihapiiri

Norotie 3, Kesälahti, Suomi

Museoalue

Kirkkotie 9 kesälahti

Osoitteet

  • Postiosoite

    Ratsumestarintie 11, Kesälahti

  • Kyllikin pihapiiri

    Norotie 3, Kesälahti, Suomi

  • Museoalue

    Kirkkotie 9 kesälahti