Ennalta ehkäisevä päihdetyö Pohjois-Karjalassa -hanke on käynnistynyt

Ennalta ehkäisevä päihdetyö Pohjois-Karjalassa -hankkeen (2022-2023) aikana otetaan käyttöön ehkäisevän päihdetyön vaikuttaviksi todettuja menetelmiä ja kehitetään ehkäisevään päihdetyöhön liittyvää eri toimijoiden välistä yhteistyötä Pohjois-Karjalassa.

Hankkeen päätoteuttaja on Siun sote ja osatoteuttajia Pohjois-Karjalan kansanterveyden keskus sekä Pohjois-Karjalan Sosiaaliturvayhdistys.

Hankkeen tavoitteena on mm.

  • lisätä sote-palveluissa ammattilaisten toteuttamaa varhaista puuttumista ja lyhytneuvontaa tupakoinnin, alkoholin riskikäytön, huumausaineiden käytön ja haitallisen rahapelaamisen vähentämiseksi.
  • Pohjois-Karjalan kunnat toteuttavat Pakka-toimintamallin mukaista toimintaa alkoholi-, tupakka- ja rahapelihaittojen ehkäisemiseksi, jossa on huomioitu eri ikäisten kuntalaisten ja järjestöjen osallisuus.
  • Lisätään ammattilaisten ja järjestötoimijoiden ehkäisevän päihdetyön osaamista.
  • Suunnitelmallinen, laadukas ja monikanavainen ehkäisevän päihdetyön viestintä lisääntyy.

Pohjois-Karjalan Sosiaaliturvayhdistyksen tavoitteena ja tehtävänä on lisätä järjestöjen ja kuntalaisten osallisuutta ehkäisevässä päihdetyössä. Konkreettisina toimina mm. koota tietoa järjestöiltä ja asukkailta päihdetilanteen kartoittamiseen, toteuttaa kuntalaisfoorumeita osana Pakka-toimintamallia hankkeessa mukana olevissa kunnissa sekä osallistaa ja viestiä järjestöille hankkeen toimenpiteistä.

Hankkeen ensimmäisenä toimenpiteenä on toteuttaa helmikuussa 2022 kuntalaisille suunnattu Päihdetilannekysely, jossa kartoitetaan kunnan asukkaiden näkemyksiä ja mielipiteitä päihteiden, tupakka- ja nikotiinituotteiden ja rahapelien ehkäisemisen ja niiden aiheuttamien haittojen vähentämisen keinoista.  Päihdekyselystä lisää tietoa lähempänä sen toteutusajankohtaa.

 Hanketta rahoittavat Euroopan Sosiaalirahasto (ESR), hanketoimijat sekä mukana olevat 11 Pohjois-Karjalan kuntaa (Joensuu, Liperi, Heinävesi, Polvijärvi, Outokumpu, Juuka, Lieksa, Ilomantsi, Kitee, Tohmajärvi ja Rääkkylä).

Lisätietoa Pohjois-Karjalan Sosiaaliturvayhdistyksen osiosta:
Hanna Kääriäinen, järjestökehittäjä, Pohjois-Karjalan Sosiaaliturvayhdistys, hanna.kaariainen@pksotu.fi, 044 715 2060

Lisätietoa Ennalta ehkäisevä päihdetyö Pohjois-Karjala -hankkeesta:
Ellinoora Ojala, Ennaltaehkäisevän päihdetyön asiantuntija, Siun sote,
ellinoora.ojala@siunsote.fi, 050 463 7293

Ennalta ehkäisevä päihdetyö Pohjois-Karjala -hankeinfo pdf

Asiasanat

ennaltaehkäisevä toiminta, ehkäisevä päihdetyö, ajankohtaista Pohjois-Karjalassa, yhteistyö, hyvinvointi, sosiaaliala, päihteettömyys,