Verkkosivujen on oltava saavutettavia 23.9.2020 alkaen – tilaa maksuton tietoisku

Syyskuun 23. päivänä päättyy digipalvelulain verkkosivujen saavutettavuutta koskeva siirtymäaika. Siihen mennessä viranomaisten sekä esimerkiksi viranomaisten rahoittamien toimijoiden verkkosivustojen teknisen toteutuksen ja sisältöjen pitää täyttää lain saavutettavuusvaatimukset.

Saavutettavuudessa on kyse digitaalisten palveluiden esteettömyydestä. Kun digitaalinen palvelu ja sen sisällöt on toteutettu saavutettavasti, niitä pystyvät itsenäisesti käyttämään myös muiden muassa näkö-, kuulo- ja liikuntavammaiset käyttäjät. Saavutettava toteutus hyödyttää muitakin kuin vaikeasti vammaisia käyttäjiä. On arvioitu, että Suomessakin joka viides käyttäjä hyötyisi digipalvelun saavutettavasta toteutuksesta.

Digipalvelulain noudattamisen valvonnasta vastaa Etelä-Suomen aluehallintoviraston saavutettavuusvalvonnan yksikkö. Lain vaatimukset on esitelty tarkemmin yksikön verkkosivuilla osoitteissa saavutettavuusvaatimukset.fi.

(Suora lainaus: Valtiovarainministeriön ICT-uutiskirje syyskuu 2020)

Jos haluat järjestöllesi Pohjois-Karjalassa etäinfon nettisivujen saavutettavuudesta, ota yhteyttä: minna.tuuva@pksotu.fi.

Noin tunnin mittainen tietoisku sisältää perustietoa saavutettavuudesta:

  • Mitä saavutettavuus tarkoittaa?
  • Mihin saavutettavuusdirektiivi velvoittaa verkkopalvelun ylläpitäjän?
  • Kuka hyötyy saavutettavuudesta?
  • Miten voin ottaa saavutettavuuden huomioon yhdistyksen nettisivuilla?
  • Miten teen saavutettavia asiakirjoja?

Tietoisku saavutettavuudesta järjestöille

Asiasanat

saavutettavuus, saavutettavuusdirektiivi, verkkosivujen saavutettavuus, digi, digituki,