Voimatarinaan mahtuu vielä!

Voimatarinaan mahtuu vielä!

Pohjois-Karjalan Muisti ry:n Voimatarina-hanke on saanut mukavasti tuulta alleen. Muistisairaiden läheisten päiväkirjaotteita on toteutettu kuunneltavaksi useita. Mukaan mahtuu vielä syyskaudellakin – ota siis rohkeasti yhteyttä!

Voimatarina-hanke käynnistyi Pohjois-Karjalan Muisti ry:ssä maaliskuun alussa. Hankkeessa yhtenä tavoitteena on luoda uudenlainen vertaistuen muoto; kuunneltavia päiväkirjaotteita yhdistyksen verkkosivuille. Samankaltaisessa elämäntilanteessa olevien tarinat ovat siellä kuunneltavissa milloin tahansa – myös silloin kun varsinaisia vertaistapaamisia ja –ryhmiä ei vaikkapa pandemiatilanteen vuoksi voi järjestää. Haastavassa elämäntilanteessa oleva löytää tarinoiden kautta kaltaisensa aina silloin, kun vertaistukea tarvitsee.

Nyt kuunneltavia päiväkirjaotteita on valmiina yhdeksän. Ne ovat syntyneet joensuulaisten aidoista, todellisista päiväkirjoista. Kuunnelmanomaiset tarinat tarjoavat kiinnostavia kulmia siihen, millaista elämä on muistisairaan läheisenä. Esimerkiksi Anna-Leenan päiväkirjassa yöt ovat levottomia ja arkiset asiat tuottavat muistisairaalle puolisolle pulmia. Alzheimer etenee nopeasti ja tuo muutoksia elämään. Liisan päiväkirjassa ollaan suurten kysymysten äärellä. Mitä on olla elossa? Mitä se on, kun jäähyväiset ja luopuminen kestävät vuosia?

Ilmarin päiväkirjassa pohditaan sitä, millaista on olla elävän leski – elää lesken elämää, yksin, muistisairaan vaimon ollessa hoitokodissa. Tästä tekstistä syntyi myös YouTube-video, jossa Ilmarin osan tulkitsee ansiokkaasti toimittaja Aimo Salonen.

Päiväkirjansa hankkeen käyttöön antaneet ovat pitäneet kokemusta antoisana. Omien tekstien kuuleminen toisen lukemana antaa mahdollisuuden tarkastella omaa, elettyä elämää ikään kuin etäältä. Samalla koetaan tärkeänä, että joku toinen muistisairaan läheinen voi saada itselleen apua ja tukea tarinoiden kautta. Kokemuksesta tulee yhteinen eikä asioiden kanssa tarvitse olla yksin. Osa on kokenut, että joillekin asioille on ikään kuin saanut pisteen.

Voimatarina-hanke jatkuu helmikuun loppuun 2021 – mukaan ehtii siis vielä! Jos olet muistisairaan läheinen ja kirjoitat päiväkirjaa, ota yhteyttä hankkeen työntekijään. Päiväkirjamerkintöjen ei tarvitse olla säännöllisiä, hajanaisetkin huomiot riittävät.

Tarinansa voi kertoa muiden tueksi muutenkin kuin päiväkirjojen kautta. Eletty elämä ja kokemukset saavat muodon vaikkapa hankkeen työntekijän, toimittaja Sarah Laukkasen haastattelussa. Haastattelun pohjalta syntyvän tarinan pääsee kuuntelemaan yhdistyksen verkkosivuilta löytyvän Muistiradion kautta.

Voimatarina-hanketta rahoittavat Joensuun kaupunki, Etelä-Savon ELY-keskus sekä Euroopan sosiaalirahasto.

Käy kurkkaamassa ja kuuntelemassa:

https://www.pkmuistiry.fi/laheisen-paivakirja

https://www.pkmuistiry.fi/muistiradio

Ota yhteyttä:

sarah.laukkanen@pkmuistiry.fi

p. 044 4277 310