Lähellä ja verkossa – Pohjois-Karjalan kyläiltoihin voi osallistua syksyllä myös virtuaalisesti

Joensuun seudun Leader-yhdistys on maaseututoimijoiden kanssa yhteistyössä kiertänyt kyliä ja pitänyt kaikille avoimia kyläiltoja jo parinkymmenen vuoden ajan. Kyläilloissa jaetaan tietoa ajankohtaisista aiheista ja keskustellaan yhdessä kyläyhteisöjen näkymistä.

Korona-kevät siirsi jo osan kylätapaamisista verkkoon ja tulevan syksyn aikana virtuaalisia kyläiltoja jatketaan – kyläilloissa ollaan siis kotona kylillä verkossa. Leader-yhdistys kutsuu maaseudun asukkaat, kyläläiset, monipaikkaiset, kesäasukkaat tai maaseudulle muutosta haaveilevat mukaan tuleviin virtuaalisiin kyläiltoihin. Nyt kyläelämään pääsee kurkistamaan, vaikkei itse kylillä asuisikaan. Iltojen aiheet kyllä ovat tanakasti kiinni kylien arkielämässä.

Tällä kertaa kyläilloissa kokoonnutaan jonkin teeman äärelle. Aiheena voi olla esimerkiksi metsästys, ruuanlaitto, kyläturvallisuus, maallemuutto, kylähistoria tai joku muu. Tapaamisiin ovat tervetulleita kaikki. Oletpa sitten lähi-, etä- vaki- tai vapaa-ajanasukas tai kyläläinen lähde kuulolle, Leader-yhdistyksen hankeneuvoja Tanja Airaksinen innostaa mukaan.

Joensuun seudun Leader -yhdistys kerää tällä hetkellä kyselyllä teemoja, joista kyläillat syksyn aikana pidetään.  – Vinkkaa meille, mistä aiheesta haluaisit kyläillan pitää. Mielenkiintoisten teemojen kautta uusien etäyhteysmenetelmien käyttö tulee tutuksi ja ne otetaan käyttöön kylissä toivottavasti myös jatkossa. Kannustamme kyläyhdistyksiä ja kylien asukkaita esimerkiksi viikoittaisten kyläkuulumisten vaihtamiseen virtuaalisesti. Haluamme osoittaa, että yhteisöllisyyttä voi kokea myös virtuaalisesti, Tanja tuumaa.

Leader-yhdistys avustaa ja neuvoo virtuaalisiin kyläiltoihin liittymiseen ja kannustaa kyliä kokoontumaan myös etäkatsomon äärelle. Illat järjestetään osana Kotona kylillä verkossa hanketta, jota rahoittaa Euroopan sosiaalirahasto. Hanke kestää vuoden 2020 loppuun saakka.

Käy vastaamassa kyläiltakyselyyn: https://forms.gle/9Z19mCL5BwP5crt98

Lisätietoja: Joensuun seudun Leader -yhdistys, hankeneuvoja Tanja Airaksinen, puh. 040-513 9249, tanja.airaksinen(a)maakaista.fi