Utran puukoulu - Puukoulun historia

Puukoulun historia

IMG_1858

 

 

 

 

 

(Kuvien tekijänoikeudet omistaa Utran asukasyhdistys ry.)

Historiaa

Utran puukoululla on pitkä historia. Rakennus on 155 -vuotias ja ikänsä puolesta Pohjois-Karjalan vanhin vielä käytössä oleva julkinen rakennus. Aiemmin tiloissa on toiminut tehtaankoulu, sittemmin kansakoulu ja viimeisimmäksi peruskoulun ala-aste. Koulutoiminta on loppunut keväällä 1988, Utran uuden peruskoulun valmistumisen myötä.

Koulutoiminnan loppumisen jälkeen tilat ovat olleet aluksi eri alojen taiteilijoiden käytössä.

1990 –luvun puolessa välissä Utran asukasyhdistys ja muutama muu taho alkoivat käyttää koulua kokoontumis- ja toimintapaikkanaan.

Varsinainen asukastupatoiminta puukoululla alkoi vuoden 2002 keväällä EU- rahoitteisen Maamuuntaja –projektin myötä. Projektia hallinnoi Pohjois-Karjalan Sosiaaliturvayhdistys ry. (myöh. Sotu-yhdistys) ja sen tavoitteena oli mm. asuinaluetoiminnan kehittäminen.

Maamuuntaja -projektin alkuvaiheessa aiemmin Lepikkokujalla sijainnut Urban –projektin asukastupa siirrettiin puukoulun tiloihin.

Maamuuntaja –projektin päättymisen jälkeen puukoulun asukastuvan toiminta oli osa Pohjois-Karjalan Sosiaaliturvayhdistyksen Ray-rahoitteisen KANAVA –projektin toimintaa. KANAVA –projekti jatkoi Maamuuntaja –projektin tavoin asukastoiminnan kehittämistä.

Utransaaren teatteriryhmä on perustettu vuonna 1999 ja se on vuosien mittaan tuottanut useita teatterinäytöksiä Utransaarissa niin kesällä kuin talvellakin. Ryhmä piti toiminnassaan taukoa kesällä 2011, jolloin teimme yhteistyötä Hasaniemen kesäteatterin kanssa. Hoidimme teatterin kioskia/kahviota yhdessä Joensuun kotien asukasaktivistien kanssa. Varsinainen teatteriryhmä viettää edelleen hiljaiseloa. Yhteistyö Hasaniemen kesäteatterin kanssa jatkui myös kesällä 2012.

Utran asukasyhdistys organisoi keväästä 2003 aina kevääseen 2012 asti matalanynnyksen kuntosali- ja kuntonyrkkeilysalitoimintaa Hyttitiellä. Toiminnan tavoitteena oli luoda alueen asukkaille vaihtoehtoista, elämisen laatua lisäävää toimintaa sekä tarjota mahdollisuus kuntoiluharrastuksiin myös heille, joille se ei esimerkiksi taloudellisen tilanteen vuoksi olisi mahdollista. Salit jouduttiin sulkemaan palkkatuen myöntämisperusteissa tapahtuneiden muutoksien takia, jolloin yhdistyksellä ei ollut enää mahdollista palkata kuntosalille valvojaa.

Puukoulun tilat omistaa Joensuun kaupunki ja tiloja hallinnoi Utran Asukasyhdistys ry. Päävuokralaisena tiloissa toimii asukasyhdistys.

Myös eri järjestöt, ryhmät ja yksityishenkilöt voivat vuokrata tiloja omaan käyttöönsä.

 

Lisää kuvia Utran puukoulun tiloista löydät täältä: Kuvagalleria